27 Sie

Co zrobić, by ograniczyć słodycze?

Słodki smak kojarzy nam się często z dzieciństwem, beztroską i przyjemnością. Już w 19. tygodniu życia płodowego dziecko odczuwa słodki smak, który odpowiada mu najlepiej ze wszystkich innych. Dlaczego tak się dzieje?

Cukier uzależnia

 

Rodzice często wynagradzają swoje pociechy słodyczami. Spędzając razem czas czy umawiając się z przyjaciółmi, zwykle idziemy na ciastko lub lody. Słodkie posiłki są nieodzownym elementem naszego życia. Nadmiar cukru w diecie niestety nie wpływa korzystnie na nasz organizm. Oprócz chorób, takich jak otyłość, cukrzyca, insulinooporność, Candidia, składnik ten jest również silnym „uzależniaczem”, podobnie jak inne używki.

 

Zdiagnozuj problem!

 

Kiedy zatem zaczyna się problem? Gdy sięgamy po coś słodkiego codziennie i nie wyobrażamy sobie funkcjonowania i pracy bez tego typu zastrzyku energii. W pracy cały czas myślisz o tym, by zjeść coś słodkiego? Spędzasz czas z rodziną i przyjaciółmi, ale twoje myśli krążą głownie wokół słodkości podanych na stole? Tak, to może być uzależnienie!

Cukier powoduje gwałtowny skok glukozy we krwi, po czym następuje jej gwałtowny spadek. Organizm ponownie potrzebuje wzrostu, przez co zwiększa się nasz apetyt. Jemy cukier ponownie. Takie wahania i błędne koło mają bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Czujemy się ospali i „wypompowani”, a mózg przez często dostarczany bodziec, zaczyna gorzej funkcjonować bez niego.

 

Co zatem zrobić, aby ograniczyć cukry w diecie?

 

Podstawą są regularne, pełnowartościowe posiłki spożywane w okresach 2,5-4 h i nie później, niż do 20:00. Może być ich 5, mogą być 4, ale ważne żeby składały się z białka, które syci i przyspiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej, czyli chudego mięsa (drób, indyk, polędwica), ryb, jajek, czy sera chudego, w połączeniu z warzywami, które to na talerzu powinno zajmować ponad połowę miejsca oraz węglowodanów złożonych  – kasz, ryżu, chleba czy makaronu z pełnego przemiału.  Białka i węglowodanów nakładajmy po ¼ talerza.

Zdrowe zamienniki

 

Słodycze pomiędzy posiłkami zamieńmy na owoce lub jogurty/kefiry czy maślanki naturalne. Można także zmieszać je z owocami i dosłodzić małą ilością miodu, cukru z brzozy, który ma działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne lub stewią. Pamiętajmy jednak, że owoce też zawierają cukier, więc nie spożywajmy ich więcej, nić 400g dziennie! Pijmy wodę z cytryną i miętą lub pomarańczą –  zmniejszy to uczucie głodu i nawodni organizm!

Jeżeli nie możesz zrezygnować z podjadania w ciągu dnia, to najlepiej nadadzą się do tego celu warzywa – są bezpieczne dla naszej sylwetki, ponieważ składają się głównie z wody i zawierają niewiele kcal.

Na zdrowie wyjdą nam także orzechy i pestki. Zamiast kolejnego ciasteczka zjedzmy garść np. pestek dyni. Są dobrym źródłem błonnika, zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych i magnezu.

Najważniejsze jest unikanie bodźców. Im mniej widzimy i czujemy, tym lepiej dla nas! Nie pieczmy ciast, ani nie kupujmy ich do domu.  Jeśli już mamy ochotę na słodkości, wystarczy gałka lodów lub mały batonik czekoladowy do 25 g. Im mniejsze opakowanie kupimy, tym mniej zjemy!

Powodzenia!


Autorka artykułu:

Magdalena Maławska – Doradca żywieniowy, psychodietetyk, absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz studiów podyplomowych Uniwersytetu SWPS. Jako doradca żywieniowy Nutri-Med zajmuje się układaniem indywidualnych programów żywieniowych dla swoich pacjentów, ucząc ich jak poprzez smaczną i łatwą w przygotowaniu dietę osiągnąć wymarzony cel. Od 2004 roku zajmuje się doradztwem żywieniowym oraz edukacją żywieniową, pogłębiając swoją wiedzę jako członek Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
www.nutr-med.pl

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Najnowsze tematy