Każda kobieta przez kilka dni w miesiącu czuje się odmieniona. Jesteśmy obolałe, mamy wrażenie bycia „spuchniętymi”, pogarsza się nam nastrój oraz wygląd naszej cery. Na szczęście możemy poprawić nieco samopoczucie podczas miesiączki odpowiednio dobraną dietą.

To, jak się odżywiamy, ma bardzo konkretne przełożenie na to, jak się czujemy. Tę zależność dostrzegamy szczególnie wtedy, gdy przeżywamy trudne dni. Organizm wówczas funkcjonuje zupełnie inaczej niż w pozostałych dniach cyklu, zwiększa się jego zapotrzebowanie na niektóre składniki, innych zaś powinno się unikać. Jednak o zmianie sposobu odżywiania powinnyśmy pomyśleć już na jakiś czas przed samą miesiączką. Zwłaszcza wtedy, gdy cierpimy na zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Wówczas nawet błahe sprawy mogą nas wyprowadzić z równowagi, trudno nam się skoncentrować, odczuwamy smutek i apatię. Dla polepszenia samopoczucia warto sięgać po produkty bogate w magnez, a także te zawierające witaminę B6.

Co powinno się pojawić w naszym menu?

Szpinak, orzechy, banany, a także ciemny chleb, rośliny strączkowe i grube kasze. Unikać w tym czasie należy nabiału, tłuszczów zwierzęcych i cukrów. Zwłaszcza o tym ostatnim składniku często zapominamy, sięgając po czekoladę. Ona owszem, poprawi nasze samopoczucie, ale na krótko. Dlatego jeśli już chcemy zjeść czekoladę, to tylko gorzką lub wypijmy kakao. Te przekąski jednak lepiej zastąpić owocami bądź wspomnianymi już orzechami. Zarówno podczas PMS-u, jak i miesiączki powinno się unikać alkoholu i kawy. Ta ostatnia wypłukuje bowiem magnez z organizmu, zaś alkohol potęguje bóle i objawy miesiączki, a także odwadnia.

Nawodnienie to podstawa!

Odpowiednie nawodnienie organizmu również stanowi niezwykle istotną kwestię podczas trudnych dni. Z pewnością zauważyłaś, że przed i w trakcie miesiączki trudniej zmieścić Ci się w ulubione spodnie, czujesz się tak, jakbyś przytyła kilka kilogramów. To skutki zatrzymania wody w organizmie. Dlatego w tych dniach szczególnie należy pamiętać o piciu wskazanej dziennej porcji tego płynu (około 2 litrów). Dobrze, aby to była woda mineralna i niegazowana, która dostarczy organizmowi niezbędnych składników mineralnych, takich jak magnez czy żelazo. W tym czasie dobrze także ograniczyć spożywanie soli, która zatrzymuje wodę w organizmie. Lepiej zastąpić ją innymi przyprawami. Dobrym pomysłem na to, by nadać smak potrawie, jest dosypanie do niej koperku. On, jak i inne zielone warzywa oraz pomidory czy suszone morele dostarczą potrzebnego organizmowi potasu.

Więcej ryb, mniej mięsa

Nie powinnyśmy zapomnieć także o spożywaniu produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Dlatego w tych trudnych dniach warto zwiększyć ilość spożywanych ryb, a ograniczyć w diecie tłuste mięso, w którym znajdują się tłuszcze nasycone. Są one bowiem odpowiedzialne za zmniejszenie odporności na ból. Warto pomyśleć także o produktach, które są bogate w składniki biorące udział w procesach krwiotwórczych. Takimi są chociażby buraki, kasza gryczana czy chleb razowy. Przyswajalność tych składników zwiększy z kolei spożywanie cytrusów, a także warzyw takich jak brokuły, marchew czy papryka. Przestrzegając takiego menu, z pewnością szybko odczujesz poprawę samopoczucia.

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Najnowsze tematy