16 Wrz

Dlaczego dostęp do zdrowych produktów dla dzieci w sklepikach szkolnych jest tak ważny?

Dane epidemiologiczne w niepokojący sposób wskazują na rosnący problem nieprawidłowego stanu odżywienia wśród dzieci i młodzieży w Polsce. W 2013 roku aż 28 proc. chłopców i 22 proc. dziewczynek borykało się z nadwagą lub otyłością. Wskaźnik ten rośnie w zastraszającym tempie.

Otyłość wśród dzieci to norma?

Na podstawie licznych badań można stwierdzić także niedobory wielu składników odżywczych, witamin i minerałów w diecie dzieci i młodzieży. Zwłaszcza dużym problemem jest nadmierne spożycie cukru, tłuszczu i soli, co sprzyja nadwadze i otyłości oraz chorobom powstającym na tle nadmiernej masy ciała np. nadciśnieniu, insulinooporności czy cukrzycy. Dzieci z nadwagą będą miały problem w przyszłości z uzyskaniem odpowiedniej masy ciała. Wg psychologów mają także problemy z nawiązywaniem kontaktów i relacji, są zamknięte w sobie. Nadmiar cukrów w diecie nadmiernie pobudza młodych ludzi, a także uzależnia. Dziecko w szkole spędza prawie połowę dnia, więc oprócz rodziców, także placówki edukacyjne powinny kształtować nawyki żywieniowe młodych ludzi.

 

Bądź wzorem dla swojego dziecka!

Młody człowiek w bardzo szybkim tempie rośnie i rozwija się, dlatego tak ważne jest, by dostarczyć mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dziecko z nadwagą także może być niedożywione! Bywa tak, że dieta dzieci jest bardzo monotonna. Zazwyczaj brak w niej odpowiedniej ilości owoców i warzyw, a przeważają produkty mączne lub smażone. Dziecko dopiero uczy się dokonywać odpowiednich wyborów, także żywieniowych. Jeśli nie ma wzorca z domu, to nie przywiązuje wagi do produktów spożywczych, kierując się tylko walorami smakowymi. Co zatem wybierze dziecko? Pewnie słodycze, słodkie napoje i przekąski nasycone tłuszczami trans, które wpływają na ryzyko powstawania chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy, a także zmian hormonalnych, czyli: ciastka, chipsy, pieczywo słodkie. Nadmiar w tych produktach pobudzających cukrów prostych i tłuszczów nasyconych oraz izomerów trans odbije się negatywnie na zdrowiu młodego człowieka, a także obciąży organizm i odbierze energię na resztę dnia. Nawet jeśli w domu nie preferuje się niezdrowych przekąsek, dzieci za namową kolegów i koleżanek także mogą zacząć takie kupować. Dlatego pewne zmiany w sklepikach szkolnych są bardzo ważne i potrzebne.

Wprowadzenie do sklepików zdrowych produktów spożywczych poprawi jakość odżywiania ze względu na brak dostępu do produktów wysoko przetworzonych i słodyczy. Ma to wpływ na koncentrację, skupienie i efektywność pracy i nauki uczniów, a przede wszystkim rozwój i kształtujące się nawyki na przyszłość.

Dlatego tak ważna jest profilaktyka i edukacja od najmłodszych lat dla odpowiedniego rozwoju i zdrowia naszych dzieci.


 

Autorka artykułu:

Magdalena Maławska – Doradca żywieniowy, psychodietetyk, absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz studiów podyplomowych Uniwersytetu SWPS. Jako doradca żywieniowy Nutri-Med zajmuje się układaniem indywidualnych programów żywieniowych dla swoich pacjentów, ucząc ich jak poprzez smaczną i łatwą w przygotowaniu dietę osiągnąć wymarzony cel. Od 2004 roku zajmuje się doradztwem żywieniowym oraz edukacją żywieniową, pogłębiając swoją wiedzę jako członek Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

www.nutri-med.pl

Facebook Comments

Najnowsze tematy