09 Gru

Jak przetrwać Święta bez dodatkowych kilogramów?

Co raz bliżej Święta - cały rok czekamy na potrawy, które w ten szczególny czas smakują najlepiej! Tradycja mówi, że należy spróbować wszystkich 12 potraw na wigilijnym stole, aby dostatek towarzyszył nam przez kolejne 12 miesięcy. Czy jest szansa na to, że potrawy świąteczne przyniosą nam radość i przyjemność, zamiast bólu, niestrawności i wyrzutów sumienia?

Ważna jest oczywiście ilość. Czy znasz Iluzję Delboeufa’a, czyli fałszywy obraz twojego talerza? Badania opublikowane w Journal of Consumer Research dowodzą, że Iluzja Delboeuf’a może okazać się zbawienną metodą zmniejszenia wielkości spożywanych porcji, a co za tym idzie mniejszej liczby kalorii i lepszego samopoczucia.

W 1865 roku Franz Delboeuf – filozof, matematyk i psycholog zauważył, że dwa identyczne koła są postrzegane przez ludzkie oko jako różne, w momencie kiedy otoczone są okręgami o różnych wielkościach. Koło otoczone mniejszym okręgiem wydaje się znacznie większe. Chociaż to tylko złudzenie optyczne, to zawsze wydaje nam się, że porcja, która zapełnia cały talerz, jest większa i bardziej się nią najemy.

Zjawisko to wykorzystano w eksperymencie przeprowadzonym na około 200 osobach w wieku 18-39 lat. Odtworzono iluzję poprzez użycie różnych wielkości talerzy. Osoby, które otrzymały talerze większe, nakładały znacznie większe porcje, natomiast ci, którzy otrzymali talerze mniejsze, spożywali porcje znacznie mniejsze.

iluzja

Jak widzisz porcje są takie same, a iluzja działa na naszą podświadomość! Nieświadomie wybieramy porcję większą, przez co możemy dostarczać większą ilość energii, niż nasz organizm jest w stanie faktycznie wykorzystać. W konsekwencji zaczynają odkładać się zbędne kilogramy.

Pamiętaj o tym nakładając potrawy na swój talerz! Najlepiej spożywaj posiłki na małych talerzach.

Powodzenia!


Magdalena Maławska – Doradca żywieniowy, psychodietetyk, absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz studiów podyplomowych Uniwersytetu SWPS. Jako doradca żywieniowy Nutri-Med zajmuje się układaniem indywidualnych programów żywieniowych dla swoich pacjentów, ucząc ich jak poprzez smaczną i łatwą w przygotowaniu dietę osiągnąć wymarzony cel. Od 2004 roku zajmuje się doradztwem żywieniowym oraz edukacją żywieniową, pogłębiając swoją wiedzę jako członek Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

www.nutri-med.pl


 

 

 

Facebook Comments

Najnowsze tematy