31 Lip

Jak sprostać wymaganiom żywieniowym gości

Ile razy już zdarzyło się Wam zaprosić na jedną imprezę ludzi o różnych wymaganiach kulinarnych? Dieta odchudzająca, uczulenie, czy po prostu światopogląd determinują nasze wybory żywieniowe. Tworząc menu na domową imprezę warto wziąć pod uwagę preferencje i upodobania naszych gości, w końcu to o ich zadowolenia jest dla nas najważniejsze.

Zacznij od źródła i zrozum

Twoja tolerancja i otwartość dla gości jest bardzo ważna. Bez względu na to, czy zaproszeni z wyboru nie jedzą określonych produktów, czy też powodem są np.: nietolerancja laktozy, alergie pokarmowe lub po prostu problemy zdrowotne – należy to akceptować i szanować. W zależności od stopy koleżeńskiej, czy przyjacielskiej na jakiej jesteś z zaproszonymi, warto dopytać i zrozumieć sytuację. Może zdarzyć się tak, że wśród Twoich znajomych znajdzie się kilka osób o różnych kulinarnych potrzebach. Tym trudniej ale i ciekawiej będzie stworzyć menu, które sprosta wymaganiom wszystkich, nawet Twoim.

 Poznaj ograniczenia

Zacząć więc musisz od poznania Twoich, a tym samym zaproszonych ograniczeń. Czego nie mogą jeść, z jakiego powodu, czym grozi zjedzenie? I tak dalej. Porozmawiaj z nimi szczerze. Najlepiej zapisz sobie jakie produkty należy wykluczyć – przypisując to konkretnej osobie. Oczywiście to, że koleżanka Asia nie może jeść mięsa, nie oznacza, że na Twojej imprezie nie może być żadnej potrawy z mięsem. Wręcz przeciwnie! Ważne aby i Asia znalazła na stole coś, czym się naje.

 Stwórz menu

Tworzenie menu na imprezę z gośćmi o zróżnicowanych preferencjach żywieniowych może być niezłą zagwozdką. Najlepiej stwórz plan. Na kartce papieru wypisz po kolei u góry wszystkie imiona gości. Oddziel je od siebie pionowymi kreskami, do samego dołu kartki. Następnie pod każdym imieniem wypisz ograniczenia produktowe – jeśli takie są. Jeśli nie ma zrób krzyżyk. W przypadku jeśli rzeczywiście masz kilka osób o różnych ograniczeniach, najlepiej stwórz dla każdej z nich odrębne danie. Bardzo ciekawym rozwiązaniem mogą być karteczki z opisem potrawy, które będą na imprezie podpowiadać i tym samym informować gości o tym jakie produkty znajdują się w danym smakołyku. Jeśli na 10 gości, 3 osoby będą miały zróżnicowane preferencje, a 7 osób zje wszystko co dasz – 5 potraw w zupełności wystarczy i sprawi, że wszyscy będą zadowoleni.

 Nie bój się pytać

Nikt z nas nie jest alfą i omegą. Pytać zawsze warto, szczególnie jeśli nie znamy się na wymaganiach osób, które są np. na diecie bezglutenowej. Takie osoby doskonale wiedzą, co mogą jeść, a czego nie. Wiedzą także, co chętnie zjedzą na Twojej imprezie. Czemu by ich o to nie zapytać? Oczywiście to nie jest konieczność, lecz opcja. Opcja z której warto skorzystać kiedy chęci jest sporo, a pomysłu brak.

 Doceń nowe smaki

Tak na prawdę taki problem to nie problem, a wyzwanie. Zamiast chodzić do wyszukanych restauracji i płacić za to niezrozumiałe kwoty, taka sytuacja determinuje Cię do stworzenia własnej, tymczasowej restauracji. Doceń to doświadczenie. Mało kiedy mamy czas, żeby poeksperymentować w kuchni i poszukać nowych smaków. Tym razem możesz poszukać ich w cudownym gronie przyjaciół, którzy razem z Tobą będą się delektować Twoimi kulinarnymi dziełami. W każdej diecie można dobrze i smacznie zjeść, wszystko zależy od Twojej kreatywności!

 

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Najnowsze tematy