Kurkuma na co pomaga? Złoto Indii w Twojej kuchni!

Kurkuma to nie tylko rozgrzewająca i aromatyczna przyprawa, ale też naturalny antybiotyk! To zaraz obok imbiru, jedna z najstarszych roślin leczniczych! Używano jej już w starożytności! Na niestrawność, wzmocnienie odporności, nawracające bóle migrenowe. Współcześni naukowcy dowiedli kolejnych właściwości – jakich konkretnie? Lista wydaje się nie mieć końca. Przeczytaj i sprawdź, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety!

Kurkuma złoto Indii

Kurkuma nazywana również ostryżem barwierskim, to roślina zaliczana do grupy imbirowatych, której naturalnym środowiskiem są Indie. Jej kłącza można spotkać w tamtejszych lasach oraz na bazarach. W Polsce to wciąż rzadkość – trudno o świeży korzeń. Na szczęście ten sproszkowany posiada równie cenne właściwości, a do tego jest ogólnodostępny – znajdziemy go na półce z przyprawami. Swój charakterystyczny pomarańczowy kolor zawdzięcza kurkuminie, podobnie zresztą, jak i działanie. Według szeregu badań przeciwdziała ona rozwojowi niektórych nowotworów, spowalnia procesy starzenia, chroni przed wirusami i bakteriami. Czyżby tajemnica długowieczności Hindusów została rozwiązana? Bardzo możliwe. Jej skład zachwyca! Zawiera:

  • kwas ferulowy, bisabolen, guajan, α-, β-turmeron, zingiberen,  arkurkumen, arabinogalaktan.

Jeżeli jesteś ciekaw znaczenia tych łamiących język nazw, koniecznie zostań z nami do końca!

Kurkuma właściwości, które mogą Cię zainteresować!

Kłącze kurkumy zarówno świeże, jak i suszone posiada właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, rozgrzewające oraz przeciwnowotworowe. Działa rozkurczowo – usprawnia pracę układu pokarmowego. Dodatkowo wzmacnia odporność – jest niezwykle pomocne przy grypie i przeziębieniu. Obniża również cholesterol. Można je stosować zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo!

Kurkuma skład

Magnez, potas, żelazo, cynk, fosfor – kurkuma to roślina bogata w witaminy, minerały, olejki eteryczne i antyoksydanty. Najsilniejszym z nich jest oczywiście wspomniana już wcześniej kurkumina. W ostatnich latach pojawiło się mnóstwo dowodów na to, że może skutecznie hamować proces starzenia! Mało tego! Niwelować objawy chorób wieku podeszłego! Wielu specjalistów dostrzega jej potencjał zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce wielu różnych nowotworów. Jej aktywność biologiczna jest doprawdy zaskakująca! Kłącze tej rośliny to również niezwykle cenny dla naszego organizmu błonnik, czyli mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym. To taka siła napędowa dla naszego ciała – reguluje pracę jelit, oczyszcza z toksyn, dodaje energii.

Kurkuma na co pomaga? Lista konkretnych  schorzeń!

Kurkuma bardzo dobrze radzi sobie z wieloma problemami zdrowotnymi, a zwłaszcza tymi o podłożu zapalnym – miażdżyca, cukrzyca, reumatoidalne zapalnie stawów, Hashimoto, wrzody żołądka, refluks, zespół jelita drażliwego. Sprawdzi się również u osób, które po prostu: chcą zadbać o swoje zdrowie, urodę czy też sylwetkę!

Kurkuma na odchudzanie – zarówno obserwacje kobiet, jak i liczne badania naukowe wyraźnie sugerują, że kurkuma jest rośliną usprawniającą proces redukcji wagi. Wyniki opublikowane na łamach prestiżowego czasopisma medycznego „Journal of the Science and Food of Agriculture” wykazały, że stosowana regularnie zmniejsza uczucie głodu. Dodatkowo normuje poziom leptyny – hormon sytości. Oprócz tego reguluje pracę jelit – przeciwdziała wzdęciom i zaparciom, co oczywiście pozytywnie wpływa na wygląd sylwetki! Brzuch dość szybko staje się bardziej płaski, a talia wyraźnie węższa. Szybszy metabolizm to kolejny, aczkolwiek nie ostatni pozytywny efekt regularnej suplementacji kurkumą. Przygotuj się na niesamowity przypływ energii! Zdaniem niektórych, pomarańczowy shot to doskonała alternatywa dla skutecznych, ale niezbyt zdrowych przedtreningówek!

Kurkuma na jelita – zawarta w kłączu kurkumina zmniejsza stan zapalny w obrębie jelit. Posiada silne właściwości regenerujące. Zdaniem specjalistów z Uniwersytetu Georgia w Stanach Zjednoczonych może okazać się przełomem w walce z:

  • wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego
  • zespołem jelita drażliwego
  • chorobą Leśniakowskiego-Crohna

Regularna suplementacja daje naprawdę zadowalające efekty! Kurkumina to pogromca bólu, wzdęć, biegunek oraz zaparć. Normuje pracę jelit i w wyraźny sposób poprawia komfort życia.

Kurkuma na stawy – choroba zwyrodnieniowa stawów jest narastającym problemem medycznym i społecznym! Zmaga się z nią ponad 9 mln Polaków! Ryzyko jej wystąpienia wzrasta wraz z wiekiem. Nie bez znaczenia są również geny. Jednym z pierwszych objawów jest przewlekły ból, odczuwany przy wstawaniu z krzesła czy też w trakcie wchodzenia po schodach. Dobre wieści są takie, że kurkuma może go znacząco złagodzić! Wszystko za sprawą jej niezwykle silnych właściwości przeciwzapalnych! Możesz liczyć na redukcję obrzęków, poprawę gęstości kości.

Kurkuma na tarczycę – niedoczynność tarczycy, Hashimoto – przypadłości, które spokojnie można określić mianem cywilizacyjnych. Eksperci szacują, że dotyczą ponad 800 tys. osób w Polsce! Jaki wpływ na ich przebieg wykazuje obecna w kłączu kurkumina? Działa przeciwzapalnie, obniża poziom stresu oraz cytokin Th1 – białek odpowiedzialnych za rozwój chorób autoimmunologicznych. Zdaniem niektórych specjalistów zmniejsza ryzyko wystąpienia woli guzkowych.

Kurkuma na łuszczycę, egzemę, trądzik, opryszczkę – to najczęściej spotykane choroby skórne wśród Polaków! Wpędzają w kompleksy, ograbiają z pewności siebie, a na domiar złego są niezwykle uciążliwe. Towarzyszący im świąd czy też pieczenie potrafią doprowadzić do furii! Na szczęście, kurkuma jest w stanie złagodzić te objawy. Posiada udowodnione działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwwirusowe oraz antybakteryjne.

Kurkuma na energię – czujesz się ospała, znużona, brakuje Ci motywacji do działania? Zamień małą czarną na kurkumę! Już sam aromat zmniejsza zmęczenie i usprawnia czujność. Jednocześnie odpręża umysł – niweluje szkodliwe działanie stresu!

Kurkuma na grypę i przeziębienie – kurkuma to naturalny antybiotyk! Prawdziwy zabójca infekcji! Doskonale rozgrzewa organizm i wzmacnia odporność. Zawiera skoncentrowaną dawkę związków aktywnych. Zwalcza wirusy i bakterie odpowiedzialne za katar, kaszel, gorączkę.

Kurkuma na trawienie – kurkuma doskonale radzi sobie z dolegliwościami z układem pokarmowym i trawieniem. Działa rozkurczowo, wiatropędnie i żółciopędne. Łagodzi mdłości – w tym również te wywołane zatruciem pokarmowym.

Kurkuma w proszku czy w tabletkach? Co wybrać? Czy forma ma znaczenie? 

Zdania na ten temat są mocno podzielone. Jedni twierdzą, że proszek jest bezwartościowy – zawiera od 2-5 proc. kurkuminy. Drudzy wręcz przeciwnie, upatrują się spektakularnych efektów w regularnym stosowaniu tej przyprawy. Prawda leży pośrodku.

  • Kłącze oprócz kurkuminy zawiera witaminy, minerały, białko, błonnik, olejki – składniki, których nie uświadczymy w suplemencie.
  • Tabletki często są wzbogacone o piperynę – substancję, która zwiększa przyswajalność kurkuminy. Dodatkowe są one o wiele mniej problematyczne w stosowaniu.

Nie bez znaczenia pozostaje również cena. Często to właśnie ona stanowi czynnik decydujący.

Kurkuma tabletki cena Kurkuma przyprawa cena
Od 50 do 200 zł Od 1,64 do 4,00 zł

Kurkuma jak stosować, żeby widzieć efekty?

Bez względu na to czy zdecydujesz się na zakup tabletek czy też proszku, istotna jest regularność!

  • Tabletki – w zależności od producenta i standaryzacji od 2 do 5 kapsułek dziennie.
  • Proszek – ćwierć łyżeczki dziennie.

Suplement należy przyjmować doustnie, najlepiej w trakcie posiłku. A co z formą sypką? Kurkuma to idealny dodatek do dań azjatyckich, a zwłaszcza zup. Można ją również wzbogacić smak wody lub herbaty. Poniżej kilka inspiracji!

Kurkuma przepisy na potrawy, napoje i maseczki o zdrowotnej mocy!

Roślina ta ma bardzo charakterystyczny smak i aromat, dlatego nie warto przesadzać z jej ilością! Na uwagę zasługuje również jej barwa, za pomocą której można uzyskać piękny żółty ryż lub kaszę. Wystarczy dodać łyżeczkę przyprawy na etapie gotowania.

Ryż z kurkumą

  • Przygotuj garnek, wlej do niego 1,5 l wody, dodaj szczyptę soli i łyżeczkę kurkumy. Zagotuj.
  • Do wrzącej wody włóż powoli woreczek ryżu lub dwa. Przykryj garnek pokrywką. Gotuj przez 10 minut. Gotowe!

Woda z kurkumą

  • Szklanka ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • Szczypta pierzu czarnego lub cayeńskiego – obecna w nim piperyna zwiększa wchłanialność substancji aktywnych zawartych w kurkumie.
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • Sok wyciśnięty z połówki cytryny (opcjonalnie)

Sałatka z ogórków z kurkumą

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 4 czerwone papryki
  • 1 kg cebuli
  • 0,5 kg marchewki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 3 łyżki soli
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 listki laurowe
  • 20 ziarenek pieprzu
  • 20 ziarenek ziela angielskiego

Ogórki obrać i pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa wrzucić do dużego garnka, posolić, dobrze wymieszać. Po upływie dwóch godzin odcedzić z nadmiaru wody, dodać kurkumę. Całość wymieszać z zalewą. Gotować przez 15-20 minut. Następnie rozdzielić do słoików.

Maseczka z kurkumy na twarz i pod oczy!

Kurkuma to nie tylko doskonały dodatek do dań czy naparów, ale również naturalny kosmetyk! Wyrównuje koloryt skóry, nawilża, wygładza, zmniejsza widoczność zmarszczek. Od wieków jest wykorzystywana domowych maseczek!

  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka miody
  • 1 łyżeczka jogurtu greckiego

Wszystkie składniki umieść w misce i mieszaj aż do uzyskania gęstej konsystencji. Tak przygotowaną maseczkę nałóż na twarz. Zmyj po upływie 15-20 minut.

Kurkuma przeciwskazania i środki ostrożności

Choć właściwości kurkumy są doprawdy imponujące, nie każdy będzie mógł z nich skorzystać. Lista przeciwskazań jest długa:

  • ciąża, laktacja, choroby dróg żółciowych, zaburzenia krzepliwości krwi, refluks, endometrioza.

Podsumowanie

Choć naukowcy sugerują, że wciąż potrzebne są dalsze badania, kurkuma to przyprawa którą zdecydowanie warto włączyć do swojej diety! Zwłaszcza teraz, w okresie jesienno-zimowym. To naturalny antybiotyk i nutraceutyk – łączy w sobie wartości żywieniowe i cechy środków farmakologicznych. Stosowana razem w połączeniu z szeroko rozumianym zdrowym stylem życia (zbilansowany jadłospis, redukcja stresu) może przynieść wiele wymiernych korzyści!

 

10 comments on “Kurkuma na co pomaga? Złoto Indii w Twojej kuchni!

  1. Kurkuma to prawdziwy cud natury. Świetna dla zdrowia i urody 🙂
    Robię w domu świeży sok z kurkumy, imbiru, pomarańczy i cytryn. Pijemy codziennie i wzmacniamy odporność 😀

  2. Nie wiedziałam, że kurkuma pomaga na tyle schorzeń, bardzo ciekawy wpis 🙂 Z przyjemnością oddałam się lekturze. W najbliższym czasie zrobię sobie domowe SPA i przygotuje maseczkę z kurkumy na twarz i pod oczy, dziękuje 🙂

Pozostaw odpowiedź Barbara Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *