Bardzo często podczas odchudzania najważniejszym wyznacznikiem postępów jest utrata kilogramów. Okazuje się, że to najgorszy możliwy miernik postępów. Łazienkowe urządzenie potrafi bardzo skutecznie nas oszukać.

Mięśnie, tłuszcz i woda

Nasze ciało składa się z różnych struktur. W kontekście zmian sylwetki powinniśmy bliżej przyjrzeć się następującym trzem – tkance mięśniowej, tkance tłuszczowej i wodzie.

W pierwszym tygodniu stosowania diety redukcyjnej organizm traci glikogen. To energetyczny materiał zapasowy, w chwili kiedy przestajemy dostarczać wystarczająco kalorii organizm niezwłocznie sięga właśnie do rezerw glikogenu. Każda cząsteczka glikogenu wiąże cztery cząsteczki wody. Okazuje się więc, że w pierwszych dniach odchudzania tracimy przede wszystkim wodę. Waga wskazuje mniej, jednak nie należy jej wierzyć. To jeszcze nie jest właściwe odchudzanie, a utracony glikogen możemy odbudować równie szybko jak go straciliśmy.

Jeśli z kolei porównamy tkankę mięśniową i tkankę tłuszczową, okaże się, że charakteryzują się odmienną gęstością. Mięśnie są znacznie „ciaśniej” upakowane w jednostce objętości. To nie jedyna różnica. Tkanka mięśniowa jest bardzo aktywna metaboliczne, występują w niej liczne mitochondria przypominają piece, w których spalane jest wszystko, co zjadamy. Z tego względu wysoki poziom tkanki mięśniowej przekłada się na wysokie tempo metabolizmu.

Z drugiej strony tkanka tłuszczowa jest prawie nieaktywna. To rezerwa energetyczna, po którą organizm może sięgnąć, gdy potrzebuje paliwa.

Tu po raz kolejny waga potrafi wprowadzić w błąd. Kiedy wskazówka pokazuje mniej, nie mamy pewności, czy utraciliśmy tkankę tłuszczową (na czym na zależy) czy tkankę mięśniową – co oznacza, że proces odchudzania przebiega nieprawidłowo i w konsekwencji spowalniamy metabolizm, co jest szybką drogą do efektu jo-jo.

Jak więc mierzyć postępy?

Po pierwsze niezbyt często. Kontrola powinna odbywać się co około 2 tygodnie. Należy pamiętać, że zmiany w organizmie nie zachodzą liniowo. Częste są sytuacje, że przez kilka dni, nic się nie zmienia, a następnie dochodzi do utraty tkanki tłuszczowej, mimo braku zmian w żywieniu czy aktywności. Oznacza to, że decyzja o wprowadzeniu korekt w żywieniu czy aktywności nie powinna pojawić się szybciej niż w ciągu dwóch tygodni od poprzedniej kontroli.

Lustro

Jedną z najlepszych i najprostszych metod jest wizualna ocena sylwetki. Można robić to patrząc w lustro albo jeszcze lepiej wykonując zdjęcie rano przed śniadaniem. Następnie podobne zdjęcie (w tym samym stroju i oświetleniu) należy wykonać po dwóch tygodniach.

Centymetr krawiecki

To kolejna tania i skuteczna metoda, która znacznie precyzyjniej określa postępy niż waga. Tu podobnie jak w metodzie „na lustro” mierzymy się rano przed posiłkiem. Najlepiej kilka obwodów – pas, biodra, udo, klatka piersiowa, ramię. By pomiar odbywał się zawsze w tym samym miejscu należy wykonać go na przebiegu charakterystycznych części ciała, np. na linii sutków lub pępka. W przypadku uda czy ramienia, należy odmierzyć 15-20 cm, od rzepki czy łokcia by uzyskać punkt w którym dokonamy pomiaru.

Badanie kompozycji ciała

To jedna z najbardziej dokładnych metod oceny postępów. Mówi bowiem, co zmienia się w naszym ciele. Niestety typowe wagi łazienkowe z funkcją pomiaru poziomu tkanki tłuszczowej czy mięśniowej nie są dobrym narzędziem. Metoda obliczeniowa jest bowiem bardzo nieprecyzyjna.

By dokładnie ocenić kompozycję ciała niezbędnę są specjalne i dość kosztowne urządzenia do tego przeznaczone – specjalistyczne wagi lub metoda rezonansu magnetycznego.

Jest jednak proste urządzenie – tak zwany cliper. Ma on postać szczypców, którymi badamy grubość fałdu skórnego, a następnie na tej podstawie obliczamy ilość tłuszczu w organizmie. Tego rodzaju urządzenia są tanie – zwykle cena jest podobna do dobrej wagi łazienkowej – jednak ich użycie wymaga dość dużej wprawy.

 

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Najnowsze tematy