Polacy coraz chętniej sięgają po wino – podaje TNS OBOP. W związku z coraz większym zainteresowaniem tym trunkiem powinniśmy być znacznie bardziej świadomi jego rzeczywistych właściwości.

Statystyki pokazują, że Polacy wypijają ok. 3 litry wina rocznie, ale większość z raczących się jego smakiem, swoje zainteresowanie tematyką winiarską określa jako ograniczoną. Czas to zmienić!

Jak wino wpływa na nasze zdrowie i dlaczego tyle mówi się o jego korzystnym działaniu?

Najnowsze badania zaprezentowane w trakcie kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Barcelonie potwierdzają, że umiarkowane picie wina (0,2 litra dla kobiet i 0,3 litra dla mężczyzn maksymalnie pięć razy w tygodniu według WHO) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób krążenia. To pierwszy w historii eksperyment, sprawdzający wpływ tego trunku na ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Okazuje się, że mimo wcześniejszych spekulacji, wina białe i czerwone są równie skuteczne. Jest jednak jedno „ale” – ten korzystny wpływ zaobserwowano wyłącznie u osób, które podejmują aktywność fizyczną.

Zespół badawczy programu In Vino Veritas przebadał łącznie 146 pacjentów. W wyniku doboru losowego część z nich w ciągu roku piła wino czerwone, a część białe. Trunki pochodziły z tego samego roku i regionu. Każdy uczestnik miał za zadanie notować czas, ilość wypijanego wina, a także nazwy przyjmowanych leków i długość wykonywanych ćwiczeń. Dieta miała pozostawać niezmieniona.

W efekcie, poziom szkodliwego cholesterolu spadł w obydwu grupach. Co jednak najbardziej istotne – najbardziej trwały i wyraźny efekt zaobserwowano u osób, które regularnie wykonywały ćwiczenia fizyczne. – Za regularne ćwiczenia uznajemy aktywność fizyczną co najmniej dwa razy w tygodniu. Plus picie wina. Być może istnieje jakaś synergia między niewielką dawką alkoholu w winie oraz ćwiczeniami, co daje osłonę przeciw chorobom układu krążenia — tłumaczył prof. Milos Taborsky z Czech.

Potwierdzonych naukowo zalet wina jest cała masa.  Odkryciem ostatnich lat jest chociażby antyrakowy resweratrol – organiczny składnik chemiczny, którego nagromadzenie występuje właśnie w skórce z winogron.
Ponadto udowodniono, że picie wina może realnie wydłużać życie. W czasie 40 lat badań zakończonych w 2000 roku, badacze z Uniwersytetu Wageningen w Holandii przebadali łącznie 1400 mężczyzn. Udało im się wykazać, że wino spożywane w dawce 2 g dziennie gwarantuje nam ok. 2 lata życia więcej,  podczas gdy abstynenci żyją średnio 5 lat krócej.

Alkohol ten hamuje również rozwój osteoporozy, zapobiega rozwojowi cukrzycy i poprawia trawienie – zwiększa apetyt i wzmaga wydzielanie enzymów trawiennych, dzięki czemu jest idealne do tłustych mięs, np. kaczki, gęsi, wieprzowiny. Systematyczne picie ok. 200 ml wina dziennie zmniejsza też ryzyko rozwoju kamicy nerkowej aż o ok. 40 proc i ma działanie moczopędne, dzięki czemu zwiększa wydalanie produktów rozkładu białka – mocznik, amoniak, kwasy i sole mineralne.

Warto pamiętać, że pomimo tej długiej listy korzyści zdrowotnych, nie każdy organizm pozytywnie zareaguje na ów trunek. Nawet po niewielkiej dawce, może wywołać chociażby bardzo silne migrenowe bóle głowy – to reakcja na zawarte zwarte w skórkach winogron tyraminy i histaminy. Jest też zakazany dla kobiet w ciąży, gdyż negatywnie wpływa na rozwój płodu. Dodatkowo, jego nadmierne ilości zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworu piersi.

 

Facebook Comments

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Najnowsze tematy