Wielu z nas z pewnością długo broniłoby stanowiska, że to woda źródlana jest najzdrowszą spośród wszystkich dostępnych na rynku wód butelkowanych. I chociaż z całą pewnością nie można stwierdzić, że jej spożywanie ma szkodliwy wpływ na nasz organizm, niestety nie działa także w pełni korzystnie. Dlaczego woda źródlana przegrywa w starciu z mineralną?

Oczywiście zdecydowanie lepiej pić wodę źródlaną, niż nie pić wody w ogóle, bo jakakolwiek rozsądnie spożywana, zawsze korzystnie wpływa na nasz organizm. Poza tym woda źródlana to zgodnie z tym, co podpowiada nam intuicja woda czysta, naturalna, wolna od zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych. Ponadto, podobnie jak inne wody butelkowane przechodzi bardzo dokładną kontrolę bezpieczeństwa, dlatego nie może szkodzić zdrowiu i chociaż nie może poprawiać pewnych funkcji fizjologicznych organizmu, spełnia bardzo ważną rolę związaną z jego nawadnianiem. Przypomnijmy, że regularne spożywanie wody w ilości ok. 1 litra dziennie pozwala na utrzymanie prawidłowego bilansu wody, umożliwia prawidłową termoregulację, poprawia trawienie, a także uczestniczy w procesie wydalania z organizmu produktów przemiany materii.

Nie tylko nie powinniśmy więc obawiać się jej negatywnego wpływu na funkcjonowanie naszego  organizmu, ale nawet wręcz przeciwnie, możemy być pewni, że jest ona całkiem bezpieczna i rekomendowana do codziennego spożycia bez żadnych ograniczeń. Możemy pić ją wszyscy i w różnych ilościach – niezależnie od wieku (poleca się ją szczególnie niemowlętom, które nie mają jeszcze odpowiednio ukształtowanego układu trawiennego i moczowego,  aby mogły przyjmować składniki mineralne, które powinny w tym wieku otrzymywać tylko z mlekiem matki) stanu zdrowia, czy prowadzonego trybu życia. Wody źródlane poleca się także do przygotowywania napojów i posiłków- nie zmieniają smaku i bardzo dobrze rozpuszczają zawarte w stosowanych surowcach składniki odżywcze.  Na tym jednak kończą się jej zalety i w starciu z wodą mineralną, skazana jest na przegraną.

Na czym polega przewaga wód mineralnych?

Zwolennicy wód źródlanych podkreślają ich uniwersalność i możliwość codziennego spożycia. Należy jednak pamiętać, że spośród dostępnych na rynku wód mineralnych, większość także zaklasyfikowana jest do wód o niskiej mineralizacji, a zatem całkowicie bezpiecznych. W wodach mineralnych znajdują się ponadto cenne składniki mineralne, takie jak magnez, wapń czy potas, których zawartość w wodzie może pomóc w uregulowaniu gospodarki mineralnej organizmu.   Największą jednak wadą wód źródlanych jest fakt, że nie tylko nie dostarcza cennych minerałów, ale także je wypłukuje – podobnie jak woda z kranu. Zatem do picia zdecydowanie lepiej wybierać wody mineralne – nisko-, albo średnio-zmineralizowane.

Czy tylko woda źródlana pochodzi ze źródła?

Oczywiście, że nie. Wody mineralne także wydobywa się ze źródeł, a ich nazwa bierze się po prostu ze znacznie większej, niż  w wodach źródlanych, zawartości składników mineralnych. Wody o niskim stopniu mineralizacji zazwyczaj wydobywane są z płytszych warstw wodonośnych, ale bywa także, że wody wydobyte z większych głębokości również będą zakwalifikowane jako źródlane. Woda mineralna nie przegrywa więc ze źródlaną również w kategorii czystości.

 

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Najnowsze tematy