Zakwas z buraka czerwonego na co pomaga i jak go przygotować?

Klasyk, obowiązkowy dodatek do tradycyjnego polskiego mielonego! Uwielbiany przez dzieci i dorosłych, aczkolwiek równie często demonizowany! Spychany na boczny tor przez diabetologów! Gotowany zawiera bowiem duże ilości cukrów prostych, a co za tym idzie negatywnie wpływa na glikemię. Na szczęście można go spożywać również w formie surowej! O kim mowa? Bohaterem dzisiejszego wpisu jest burak, czyli warzywo o niezwykłych właściwościach! Przygotowany na jego bazie zakwas potrafi zdziałać cuda! To naturalny antybiotyk, który bez dwóch zdań powinien zagościć w każdym domu! Absolutny must-have okresu jesienno-zimowego! Poznaj jego leczniczą moc!

Pan Burak i jego właściwości

Prozdrowotne właściwości buraka były znane już w czasach starożytnych! Ówcześni Grecy i Rzymianie wykorzystywali to warzywo między innymi do leczenia bezsenności. Wraz z upływem czasu odkryto kolejne zastosowania – spora część z nich doczekała się badań!

  • Skarbnica witamin i minerałów! Buraki są doskonałym źródłem substancji odżywczych! Zawierają potas, magnez, żelazo, cynk, fosfor, kwas foliowy, witaminy: C, A, E, K, B. Na uwagę zasługuje również błonnik – substancja regulująca pracę jelit i nie tylko! Dzięki niemu o wiele łatwiej zapanować nad masą ciała czy poziomem cholesterolu!
  • Niesamowita motywacja, siła, doładowanie! Eksperymenty z ostatnich kilku lat wykazały, że sok z buraka działa lepiej niż niejedna przedtreningówka! Pozytywnie wpływa na układ nerwowy, zwiększa wytrzymałość, niweluje zmęczenie! Badacze mają na to wyjaśnienie! Twierdzą, że to zasługa azotanów – związków odpowiedzialnych za efekt tzw. pompy mięśniowej!
  • Dobra pamięć i koncentracja! Uczeni z Queen Mary University of London dowiedli, że regularne spożywanie soku z buraka pozytywnie wpływa na procesy myślowe! To prawdziwa skarbnica witamin z grupy B odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie mózgu!
  • Silna odporność! Buraki są doskonałym źródłem witaminy C. Wykazują silne działanie antybakteryjne – chronią organizm przed wirusami i bakteriami.
  • Zdrowa ciąża! Obecny w burakach kwas foliowy nie tylko czuwa nad prawidłowym rozwojem płodu, ale również normalizuje poziom homocysteiny – jej wysoki poziom zwiększa ryzyko poronień, wad genetycznych.
  • Ochrona przed rakiem! Naukowcy wykazali, że obecna w burakach betanina odgrywa kluczową rolę w prewencji chorób nowotworowych!
  • Prewencja anemii i chorób serca! Jednym z najlepszych sposobów na uniknięcie niedokrwistości jest regularne spożywanie buraków, działają one bowiem krwiotwórczo. Dodatkowo są bogate w minerały, takie jak potas i magnez – zapobiegają, a nawet leczą nadciśnienie!
  • Naturalny detoks organizmu! Buraki wypłukują nadmiar toksyn z organizmu! Usuwają resztki zalegające w jelitach, szkodliwe produkty przemiany materii!
  • Szczupła sylwetka! Buraki pomagają w odchudzaniu – są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika! Zapobiegają wzdęciom, zaparciom, regulują rytm wypróżnień!
  • Wewnętrzny spokój ducha! Obecne w burakach witaminy i minerały działają kojąco na układ nerwowy. Pomagają przy stanach depresyjnych, nerwicach, lękach, stymulują nastrój.
  • Piękne włosy, skóra i paznokcie! Buraki opóźniają procesy starzenia! Poprawiają elastyczność skóry, zmniejszają widoczność zmarszczek, a jakby tego było mało pozytywnie wpływają na paznokcie i włosy – zapobiegają łamaniu, rozdwajaniu końcówek!
  • Bezbolesne miesiączki! Okres – mało która z nas cieszy się na jego przyjście, szacuje się bowiem że niemal 80 proc. Polek cierpi na PMS! Silne bóle brzucha, rozdrażnienie, zmęczenie, wahania nastrojów – buraki są w stanie temu zaradzić!

Burak w codziennym menu

Burak to warzywo, które w bardzo łatwy sposób można wprowadzić do swojego menu. Sałatki, surówki, zupy, a nawet desery – w sieci nie brakuje przepisów na dania z jego wykorzystaniem. Niestety, obróbka termiczna niszczy jego właściwości zdrowotne! Dlatego też najlepiej spożywać go w postaci surowej!

Surowe buraki vs gotowane

Obawiasz się, że zjedzenie surowych buraków skończy się rozstrojem żołądka, tak jak ma to miejsce w przypadku ziemniaków? Nic bardziej mylnego! Twój organizm z pewnością Ci za to podziękuję! Różnica właściwości zdrowotnych jest powalająca! Wysoka temperatura podnosi indeks glikemiczny żywności. Jakby tego było mało, niekorzystnie wpływa na składniki odżywcze! Degradacji ulega większość witamin z grupy B – w tym również kwas foliowy! Można również pożegnać się z selenem, magnezem, potasem i fosforem! Stąd też pomysł na włączenie zakwasu z buraka do swojego menu! W jakich ilościach należy go pić i jak go przygotować? Oto najważniejsze wskazówki!

Zakwas z buraków właściwości lecznicze

Zakwas z buraków to nie to samo co sok z buraków! Powstaje on w procesie kiszenia, zawiera pełen zestaw witamin i mikroelementów. Dodatkowo jest bogaty w probiotyki, które na wiele sposobów dbają o nasz organizm. Regulują trawienie, wzmacniają odporność, zapobiegają tyciu, kształtują nastrój, usprawniają trawienie! Trudno o lepszy sposób na zachowanie dobrego zdrowia i urody!

Zakwas z buraków dr Dąbrowskiej czy Magdy Gessler? Najlepszy przepis na zakwas z buraków! 

Po Internecie krąży mnóstwo przepisów na zakwas z buraków. Możesz skorzystać ze wskazówek dr Dąbrowskiej, Magdy Gessler, Pana Tabletki lub naszych. Wybór należy do Ciebie. Poniżej prezentujemy sprawdzoną recepturę!

Składniki:

  • 1 kg buraków ekologicznych lub od sprawdzonego dostawcy
  • 6 liści laurowych
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka soku z kiszonych ogórków
  • 25 ziaren czarnego pieprzu
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Na dnie dużego szklanego słoja układamy przyprawy (czosnek, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, sól). Następnie wypełniamy go cienko obranymi i grubo pokrojonymi burakami. Całość zalewamy przegotowaną wodą z dodatkiem soku z kiszonych ogórków. Tak przygotowany zakwas należy szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na okres 5-7 dni. Następnie przelać go do butelek i trzymać w lodówce.

Ważne!

Jeżeli zakwas pokryje się pleśnią, należy go wyrzucić!

Domowy zakwas z buraków kontra ten ze sklepu! 

Zakwas buraczany można również nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, co oczywiście wiąże się z niemałymi kosztami. Za jedną buteleczkę przyjdzie nam słono zapłacić. Ceny zaczynają się od 7 złotych za 300 ml!

Zakwas z buraków kiedy pić?

Trudno tutaj mówić o jakiś konkretnych wytycznych. Najlepiej pić go systematycznie, robiąc kilkutygodniowe przerwy. Pół szklanki dziennie – tyle wystarczy, aby zaobserwować efekty.

Zakwas z buraków efekty, które mogą Cię zaskoczyć!

Korzyści płynące z regularnego spożywania zakwasu z buraków są ogromne! Dzięki niemu można:

  • cieszyć się dobrym zdrowiem
  • obniżyć poziom cholesterolu
  • stracić na wadze
  • zyskać energię i motywację do działania
  • uchronić się przed rakiem
  • wzmocnić serce
  • wzmocnić odporność
  • pokonać anemię
  • usprawnić pracę jelit

Zakwas z buraków przeciwskazania. Kto powinien zachować ostrożność?

Zakwas z buraków, chociaż bardzo zdrowy, nie sprawdzi się u wszystkich. Przeciwskazaniem do jego spożywania jest kamica nerkowa, dna moczanowa, reumatyzm. Obecne w tym warzywie szczawiany mogą nasilać objawy wyżej wymienionych chorób. Ostrożność powinny zachować również osoby z niskim ciśnieniem i cukrzycą!

Podsumowanie

Zakwas z buraków to naturalny antybiotyk! Rewelacyjnie wpływa na nasz organizm! Co więcej, dba również o wygląd! A jakby tego było mało, jest szybki i tani w przygotowaniu! To jednak nie wszystko! Pozostałe po nim warzywa możesz wykorzystać do przygotowania smacznej i zdrowej sałatki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *